Regler för smslån

En del har fått för sig att marknaden för smslån är en helt oreglerad marknad där långivarna får härja fritt och sätta sina egna regler men så är det inte, den regleras dels av finansinspektionen och dels av konsumentkreditlagen. Förvisso reglerar varken finansinspektionen eller konsumentkreditlagen hur hög räntan får vara för ett smslån eftersom vi inte har några räntetak för lån i Sverige, men förövrigt finns det både tydliga och otydliga regler om vad som gäller för lån och det inkluderar även smslån.

Finansinspektionen kontrollerar företagen

  • Det företag som vill starta upp en smslåneverksamhet måste först av allt vända sig till Finansinspektionen och ansöka om ett tillstånd för denna verksamhet där. Innan Finansinspektionen beviljar ett tillstånd kollar de på hur ägaren/ägarna tänkt utforma verksamheten och hur de skött sina tidigare verksamheter.
  • Verksamheter som registrerades innan kravet på tillstånd började tillämpas granskas i efterskott.
  • Finansinspektionen gör oannonserade kontroller ute hos låneföretagen och går då igenom deras dokumentation och rutiner. Om företaget inte skött sig kan det få en varning, drabbas av vissa restriktioner eller, i värsta fall, stoppar Finansinspektionen deras verksamhet.

Konsumentkreditlagens viktigaste punkter

Så här påverkar Konsumentkreditlagens viktigaste lagar och regler smslånen:

  • Alla långivare är skyldiga att ange den effektiva räntan för sina lån, både vid ansökningstillfället och på låneavtalet. Den effektiva räntan beräknas på hur hög räntan skulle vara för ett helt år, inklusive alla eventuella avgifter.
  • Den sammanlagda lånekostnaden måste också anges i både låneavtalet och vid ansökan.
  • Smslångivarna är skyldiga att ta en kreditupplysning innan de beviljar ett lån. Om långivaren är oskäligt generös i sina bedömningar kan de få en varning av Finansinspektionen.
  • Alla låntagare har två veckors ångerrätt men får naturligtvis betala ränta för den tid de haft pengarna till sitt förfogande även om de ångrar sig.
  • Marknadsföringen får inte vara för aggressiv. Det är inte populärt att långivarna marknadsför sina lån som gratis eller att de betalas ut direkt även om det stämmer.