Om du inte kan betala tillbaka

Först vill vi på lånsms.com understryka att du aldrig bör låna pengar om du inte är helt säker på att du har råd att betala tillbaka på ditt sms lån. Det är därför vi har skrivit en separat artikel om vad du bör tänka på innan du tar ett smslån. Men om du av någon anledning ändå får svårt att betala tillbaka på ditt sms lån ska vi visa dig vad som händer och vad du bör göra.

Kontakta långivaren

Om du är säker på att du inte kan betala tillbaka i tid bör du kontakta långivaren för att se om det går att förlänga avbetalningstiden, det finns flera långivare som erbjuder förlängning. Om de normalt inte gör det kanske de kan göra det ändå, men om det är helt kört får du en betalningspåminnelse.

Betalningspåminnelse

I betalningspåminnelsen tillkommer extraavgifter samt dröjsmålsränta för perioden efter att ditt lån skulle ha varit betalt. Försök att skära ner på dina levnadskostnader ordentligt så att du kan betala tillbaka lånet innan det blir ännu dyrare. Ibland kan det till och med vara vettigt att sälja något av värde för att undvika inkasso.

Inkasso

Skulden går vidare till ett inkassobolag och då läggs även en inkassoavgift till din skuld. Om du fortfarande inte har råd att betala ska du kontakta inkassoföretaget för att se om du kan få en avbetalningsplan. Det är faktiskt inte alls omöjligt att du kan få det om du förklarar din situation och kan bevisa att du verkligen inte kan betala allt på en gång. Om det ändå är kört hamnar skulden tillslut hos kronofogden när inkassobolaget har gett upp.

Kronofogden

När en skuld hamnar hos kronofogden får du även en betalningsanmärkning som gör att det blir svårt för dig att ta ett nytt lån, hyra en bostad eller teckna ett abonnemang så länge den finns kvar i registret. Tänk på att anmärkningen finns kvar i 3 år även om du lyckas betala din skuld och att skulden blir ännu större när den har hamnat hos kronofogden.

Om du fortfarande inte kan betala din skuld gör kronofogden en utmätning vilket innebär att de kan tvinga dig att sälja din bil eller något annat av värde så att du kan betala det du är skyldig. De kan även mäta ut din lön. Det är därför det är bättre att försöka sälja något redan från början så att du slipper en växande skuld och en betalningsanmärkning.