Låna utan UC

Hos lånsms.com hittar du både kreditbolag som tar sin kreditupplysning hos UC och de som vänder sig till ett annat kreditupplysningsföretag, men de allra flesta tar ingen UC. En tumregel är att långivare som erbjuder vanliga smslån sällan tar någon UC medan kreditbolag som erbjuder lite större lån upp till 40000, 50000 kr brukar ta en UC. Men ingen regel utan undantag, det finns ett fåtal smslångivare som gör det även för små lån.

Varför ta ett lån utan UC?

UC är det kreditupplysningsföretag som nästan alla banker använder sig av, det till och med ägs av de största bankerna i Sverige. Och UC är ett utmärkt kreditupplysningsföretag, inget snack om saken. De ger sina kunder mycket detaljerad information om låntagarens inkomster, skulder, civilstatus, boendeadress, äktenskapsförord, förvaltarskap och annan delikat info, till exempel vilka andra som har begärt en kreditupplysning på dig.

Om du till exempel ansökt om ett tiotal smslån hos kreditbolag som tar en UC syns det klart och tydligt i upplysningen och det är något du bör undvika eftersom bankerna är skeptiska mot folk som ansökt om smslån. Det här är smslångivarna väl medvetna om och det är därför få av dem gör sin förfrågan hos just UC. Istället vänder de sig till kreditupplysningsföretag som Creditsafe eller Bisnode för då registreras inte din ansökan hos UC. Det här är såklart utmärkt för dig och även för smslångivarna för annars skulle de förlora många potentiella kunder.

Därför är bankerna skeptiska mot smslån

  • Om du har en god betalningsförmåga men ändå tagit smslån vid ett eller flera tillfällen kan de tro att du är slarvig med din ekonomi och lever över dina tillgångar. Du kan helt enkelt inte hålla i pengarna.
  • De kan tro att du har personliga problem, till exempel att du missbrukar spel eller alkohol.
  • De kan tro att du kanske har personliga skulder som inte syns i kreditupplysningen eller att du tjänar mindre än vad din senast deklarerade inkomst visar.