Låna ansvarsfullt

Innan du tar ett SMS lån måste du dels fundera på om du verkligen har råd att betala tillbaka på smslånet och om du verkligen är rätt saker du tänker låna till. Vi på lånsms.com tänkte därför ge dig några tips på vad du bör tänka på innan du tar ett SMS lån.

Har du verkligen råd att ta ett lån?

Det är alltför många som tar ett lån och som sedan inte kan betala tillbaka på det. För att du inte ska göra samma misstag bör du:

Kalkylera

Skriv ner hur mycket du tjänar och dra sedan av alla fasta avgifter såsom hyra, el, prenumerationer, abonnemang och försäkringar. Sedan bör du beräkna hur mycket du brukar göra av med per månad efter att räkningarna är betalda, men gör ingen glädjekalkyl. Kolla gärna hur mycket du brukar göra av med genom att gå igenom dina bankkontotransaktioner under de senaste månaderna. När du har kommit fram till hur mycket du får över per månad ser du tydligt hur mycket du har råd att ta i SMS lån, men se till att ha lite marginaler för oförutsedda utgifter.

Fundera på om du kan uppoffra något.

Om din kalkyl inte håller bör du fundera på om du kan dra ner på dina utgifter. Kan du tänka dig att åka buss till jobbet istället för att ta bilen? Kan du tänka dig att äta matlåda på jobbet? Finns det några prenumerationer du kan säga upp? Kan du tänkta dig att skippa en utekväll i månaden? Om du kan uppoffra en eller flera saker tar du bort de utgifterna från din minuspost i kalkylen, men var inte för optimistisk!

Låna inte till det här

  • Ta aldrig ett SMS lån för att betala tillbaka på andra lån, för det skapar bara en ond cirkel som det är svårt att ta sig ur.
  • Ta inte ett SMS lån för att gambla, till exempel på onlinecasinon, bettingsajter och pokersajter. Det kommer du bittert ångra om du spelar bort allt, vilket är en stor risk.
  • Låna inte för att ha råd att gå ut och festa, ångesten efter en dyr festkväll brukar bli stor nog ändå.